Aune Ension energisillä jalanjäljillä

Ulla Leppä

Kerroin vuosi sitten blogissani Suomen ensimmäisestä sähkökonsulentista Aune Ensiosta, jonka kuva on pääkonttorimme seinällä Kajaanissa.

Aune Ensio neuvoo sähkönkäytössä
Sähkökonsulentti Aune Ensio oli vahvatahtoinen nainen ja aikansa edelläkävijä

Täysin yllättäen sain sähköpostiini viestin Aunen veljenpojalta, joka oli lukenut kirjoitukseni. Hän kertoi aivan huikean tarinan tarmokkaasta tädistään.

Rohkea Aune halusi opastaa suomalaisia sähkönkäyttäjiä

Aune Ensio oli tosiaankin rohkea oman tiensä kulkija, joka ei pelännyt tarttua uusiin asioihin. Sain tietää, että kun vuonna 1938 Suomea alettiin sähköistää ja kotitalousopettajana aiemmin toiminut Aune meni töihin Suomen Sähkölaitosyhdistykseen neuvomaan suomalaisia sähkön ja sähkölaitteiden käyttämisessä. Siinä vaiheessa hänellä ei ollut mitään käsitystä wateista, ampeereista tai sulakkeista. Kaikki piti opetella alusta alkaen ja kysyä ympärillä olevilta ihmisiltä.

Tilanne tuntui jotenkin tutulta. Tulinhan itsekin energia-alalle täysin erilaisesta maailmasta, vaikkakin eri aikakaudella. Opettelussa on puolensa. Kun jouduin itsekin opettelemaan alan termit, käsitteet ja lainalaisuudet, on ollut helpompaa kertoa muille, mistä energia-asioissa on kysymys. Ihan niin kuin Aunekin teki.

Ulla Leppä toimii asiakkuuksien, myynnin ja markkinoinnin johtajana  Loisteella
Ulla Leppä siirtyi energia-alalle eri alalta ja kertoo oppineensa valtavasti uutta.

Markkinointia, lobbausta ja tuotesijoittelua naisille

Suomi oli tuolloin oli hyvin erilainen, sillä sotien aikana ei sähköä myyty. Aune toimi muonituslottana huolehtien siitä, että maan hallituksen vatsat pysyivät täynnä. Hallitus kokoontui tuolloin Suomen Pankin holvissa, jonne rakennettiin yksi Suomen ensimmäisistä sähkökeittiöstä. Siellä kokkaamisesta tulisi olemaan Aunelle hyötyä myös ammatillisesti.

Sotien jälkeen sähkö tarkoitti monissa kodeissa edelleen vain valoa. Sähköllä toimivien, kotitöitä helpottavien laitteiden myyminen oli hankalaa, koska perheiden rahoja hallinnoineet miehet eivät arvostaneet naisten kotona tekemiä tärkeitä askareita. Aunehan ei vahvana ja tarmokkaana naisena moisesta piitannut, vaan hän luotti markkinoinnin, lobbauksen ja tuotesijoittelun voimaan. Hän kiersikin ympäri maata maatalousnäyttelyissä opettamassa Suomen naisille sähkölieden ja jääkaapin käyttöä.

Aune Ensio on mielestäni loistava esimerkki siitä, miten asioihin rohkeasti heittäytymällä, kysymällä ja yhdessä muiden kanssa tekemällä, pääsee eteenpäin. Nykyään kylläkin sähkö ja sähkölaitteet ovat itsestäänselvyys ja mullistavaa on se, jos sähköt menevät poikki.

Aunen maine kasvoi, ja pian hän pääsi kertomaan sähkölaitteista myös radioon ja televisioon. Kerran koko talon pääsulakkeet paloivat, kun tv-lähetystä tehtiin hänen asunnoltaan. Hänen asuntonsa keittokomeroon oli nimittäin tehty laajennus, jotta sinne mahtui kokeiltavaksi kaksi sähköhellaa kerrallaan. Tähän en ehkä itse ryhdy!

Energia-alan mullistuksesta toiseen

Sähkön tuleminen oli vaurastuvassa Suomessa mullistavaa, ja sillä rakennettiin koko yhteiskunnan pohjaa. Aune Ensio oli osa tätä mullistusta. Nyt energia-alalla on käynnissä toisenlainen murros.

Tänä päivänä rakennetaan digitaalisen yhteiskunnan pohjaa, älyverkkoja, haetaan tehokkaita ja ympäristöystävällisempiä energiatuotannon muotoja yhä kiihtyvällä tahdilla sähkön kulutuksen kasvaessa. Jos Aunen aikaan valettiin perusta, nyt tehdään sama seuraaville sukupolville. On ollut hienoa olla mukana tässä aitiopaikalla.

Olen onnekas, kun minulla on ympärilläni ajan hermolla olevia ammattilaisia. Heidän asiantuntemuksensa mahdollistaa sen, että voin tarttua asioihin tarmokkaasti Aune Ension tarmokkuudella. Yksin en onnistuisi.

Blogin kirjoittanut Ulla Leppä toimii asiakkuuksien, myynnin ja markkinoinnin johtajana energiayhtiö Loisteella.

Share

1 Response

  1. Olen sitä mieltä,että kehitys menee sinne hiilivapaaseen suuntaan jotta voimme elää puhtaassa tulevassa maailmassa. Yhä enemmän tuulivoimaa ja aurinko paneleita katolle yhteiskunnan avustuksella,niin saamme kustannukset kohtuulliseksi. Mielestäni keväiset sulamisvedet on saatava tuottamaan myös sähköä olemassa olevilla voimalaitoksilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial