10 keinoa pienentää hiilijalanjälkeäsi

Loiste - enemmän kuin energiaa

Vuokraa ja jaa enemmän, omista vähemmän

Kaikissa hankinnoissa on hyvä miettiä, onko esine välttämätön. Harvoin käytettäviä laitteita voi ostamisen sijaan vuokrata tai hankkia yhteiskäyttöön. Kysäisepä ensi kerralla vaikka naapureilta, olisiko jollain halua lainata tai osallistua yhteishankintaan. Myös sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi Facebookista, löytyy jo ryhmiä, joissa voi lainata tai vuokrata pientä nimellistä korvausta vastaan laitteita ja tavaroita yksityisiltä ihmisiltä.

Valaise koti led-lampuilla

Suurin osa hehkulampun energiasta muuttuu lämmöksi. Siksi led-lamput ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin aiemmin käytetyt hehkulamput. Ne eivät muuta energiaa lämmöksi. Kun hankit uusia valaisimia, valitse A++-energialuokan led. Liikkeiden myyjät auttavat yleensä mielellään, jos tuntuu vaikealta valita itse oikeanlaista lamppua.

Lomaile lähellä

Voisiko kotimaastakin löytyä vierailemisen arvoisia lomakohteita? Ilmasto kiittää, kun vähennät lentämistä tai edes lyhennät lentomatkojasi. Suomessa on paljon nähtävää ja upeita luontokohteita, usein lähempänä kuin uskoisitkaan. Ainutlaatuinen saaristomme ja Lapin yöttömät yöt siintävätkin monen ulkomaalaisen haaveissa.

Lisää kasviksia lautaselle

Punaisen lihan korvaaminen kasviksilla säästää ympäristöä ja on hyväksi terveydelle. Jos lihasta luopuminen ei heti onnistukaan, voi pitää vaikka yhden kasvisruokapäivän viikossa. Ja muuten, perinteiset pinaattiletut ja sienikastikekin ovat kasvisruokia. Jos pelkkä kasvisruoka ei tunnu sopivalta, niin kala ja linnut ovat myös huomattavasti punaista lihaa ilmastoystävällisempiä valintoja.

Käytä joukkoliikennettä

Julin-Huttusen perhe sen sanoi: Suomessa joukkoliikenteellä matkustaminen on helppoa.

Ajoita energiankulutuksesi fiksusti

Suurin osa käyttämästämme energiasta pystytään normaalitilanteissa tuottamaan ydin-, vesi-, ja tuulivoimalla. Kulutuspiikkien aikaan nämä eivät riitä, vaan energiayhtiöt joutuvat käynnistämään varavoimalaitokset, jotka useimmiten perustuvat fossiilisiin polttoaineisiin.

Suurimmat kulutuspiikit ovat aamuisin ja iltaisin kello seitsemän ja yhdeksän välillä. Sähkösaunan lämmittäminen tai pesukoneen käynnistäminen muina kellonaikoina on hyvä keino pitää fossiiliset varavoimalaitokset pois käytöstä.

Nykyään pesukoneissa on usein ajastustoiminto, pyykkiä voi pestä vaikka yöllä

Kierrätä

Osta ja myy käytettyjä tuotteita. Toisen roska on toisen aarre. Nykyään löytyy mahdollisuuksia laidasta laitaan, kirpputoreja ja käytetyn tavaran myymälöitä on niin katujalassa kuin netissäkin todella tiuhaan.

Laske kodin lämpötilaa

Kaksi astetta viileämmästä huoneesta hyötyvät sekä lompakko että ilmasto. Suositeltu lämpötila oleskelutiloihin on 20-21 ºC ja makuuhuoneisiin 18-20 ºC. Vihreää sähköä ja ilmalämpöpumppua hyödyntämällä pystyt lämmittämään kotisi kokonaan uusiutuvaa energiaa hyödyntäen.

Hanki uusi pakastin

Vaikka nelikymppinen arkkupakastin täyttäisi tehtävänsä entiseen tapaan, voi olla järkevää vaihtaa uuteen. Eristemateriaalit ovat nimittäin kehittyneet hurjasti sitten 70-luvun. Vanhat pakastimet ovat energiasyöppöjä, sillä niiden vanhentuneista materiaaleista valmistetut eristeet ovat myös kuluneet vuosikymmenten aikana. Asiaa kannattaa kuitenkin tutkia, välillä on järkevämpää käyttää vanha laite loppuun ja ostaa tilalle uusi vasta tarpeen tullen.

Vaihda uusiutuvaan energiaan

Mitä useampi suomalainen päättää hankkia vihreää sähköä, sitä enemmän tuotetaan sähköä ja energiaa ilman fossiilisia polttoaineita. Jos kiinnostuit, niin Loiste Puhdas tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä eli vedellä, tuulella ja bioenergialla.

Share

7 Responses

  1. Jep kyllä ja niin edespäin,ilmastotekoni oli vaihto bensa autoni ladattavaan Hybridiin saan tehtyä sillä sähkön avulla pienet ajoni arkena kaupassa käynnit ym.ja kulutus yleensäkin on puolta pienempi jos nesteeseen eli bensan puolelle siirtyy.

  2. Kierrättäminen ja jätteiden lajittettelu vielä melko alkutekijöissään. Tekstiilimateriaalin keräys ja hyödyntäminen vaatisi mielestäni pikaisesti toimenpiteitä.

    • Hei, se on ihan totta ja iso ongelma ympäristön kannalta. Toivotaan, että jo lähitulevaisuudessa tähän löytyy hyviä ratkaisuja.

  3. Siirryttiin öljystä maalämpöön 7 vuotta sitten; Nurmikkoa leikattu parikymmentä suotta sähköleikkurilla (koska 2-tahti leikkuri tuottaa 15 minuutissa yhtä paljon kaasuja kuin henkilöauto vuodessa); Ikkunat korvattu 3-kertaisilla lämpöikkunoilla Pienempi auto, mutta pensa, koska hybridi tai sähkö ei saa vetää peräkärryä, jolla kompostoitava jäte viedään kaupungin kompostoitavaksi. Ruokahävikkiä ei ole ja leivät leivon itse.

    • Hei, onpas teillä hienosti mietitty näitä asioita. Onpa mukavaa huomata, että olet kiinnostunut ympäristön hyvinvoinnista.

  4. itse vaihdoin myös ladattavan hybridi auton.Saa vetää peräkärryä jarrullista 1800kg/750kg jarruton.Ilmalämpöpumppu myös käytössä talon lämmitykseen.Kierrätetty vuosia,kompostoidaan biojäte.Havupuitakin olen istuttanut satoja tontille .Kaikki ulkorakennukset sauna+vajat olen tehnyt puusta.Talo myös täysi puuta hirttä.Ei muovimaaleja eikä muuta kuin luonnonmateriaaleja. Tyytyväinen maalainen/pikkukaupunkilainen.

    • Hei, kuulostaa tosi hyviltä valinnoilta. Asumismukavuuskin on kohdillaan ilmalämpöpumpun ja luonnonmateriaalien myötä. Kannustamme jatkamaan samaan malliin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial