Vuosi sitten kukaan ei puhunut ilmastoahdistuksesta – nyt siitä puhuvat kaikki!

Loisteen ilmastotutkimus

Julkistimme aamulla Taloustutkimuksella teettämämme tutkimuksen suomalaisten ilmastoasenteista. Kiinnostuksesta päätellen jo nyt tuntuu siltä, että olemme nostaneet esille todella kiinnostavan puheenaiheen: ilmastoahdistuksen.

Kuinka moni meistä puhui vuosi sitten ilmastoahdistuksesta tai ylipäätään käytti kyseistä termiä?  En minä ainakaan, vaikka elänkin kotitaloudessa, jossa teinit ahkerasti pitävät aihetta esillä. Mutta nyt tuo sana tuntuu olevan jo arkipäivää niin päivittäisessä kielenkäytössämme kuin julkisessa yhteiskunnallisessa keskustelussakin.

Loiste teetti tutkimuksen suomalaisten ilmastoasenteista

Vai mitä sanot näistä luvuista? Meistä suomalaisista 76 prosenttia pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana ja suoranaista ilmastoahdistusta meistä potee 17 prosenttia. Tässä ahdistusta potevien ryhmässä korostuu nuorten, kaupungissa asuvien naisten osuus.

Onneksi tutkimus kertoo myös, että me emme huolestumisestamme huolimatta suinkaan ole ryhtyneet ilmastoneuvottomiksi. Meistä 41 prosenttia on vähentänyt punaisen lihan syömistä, kolmannes oman auton käyttöä ja neljännes lentomatkustamista. Ja nyt tulee luku, joka todella sai minut pysähtymään: 16 prosenttia jättänyt lapset hankkimatta!

Loisteen asiakkuus- ja myyntijohtaja Ulla Leppä hämmentyi siitä, kuinka moni on jättänyt lapset hankimatta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Mutta miksi teimme tämän tutkimuksen?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että kannattaa mieluummin kysyä kuin olettaa. Me haluamme tietää,  kuunnella, jotta voimme kehittää sellaisia uusia palveluita ja tuotteita, joille on todellista tarvetta. Tutkimuksessamme nimittäin selvisi sekin, että 55 prosenttia meistä ajattelee, että omilla energiavalinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Energia-alalla ei perinteisesti ole seurattu ihmisten mielentiloja ja mielenliikkeitä, mutta jos emme tiedä mitä asiakkaamme ajattelevat esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, emme myöskään osaa palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tutkimuksessamme saimme myös arvokasta tietoa siitä, miten hyvin suomalaiset ymmärtävät energia-alan käsitteet ja asiat. Tässä meillä on paljon petrattavaa, sillä kerromme asioista usein liian vaikeasti. On meidän velvollisuutemme kertoa asioita niin, että ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on ihmisille helppoa. Ja jotta tässä onnistumme, yksi asia on varma: kysymme myös jatkossa!

Share

1 Response

  1. minä olen ollut jo vuosia huolissani muutoksesta,kerron miksi,mihin ovat kadonneet,kottaraiset,pääskyset ,jopa kuuluisa laulaja,ruisrääkkä,jokainen näkee muutoksen omalla tavallaan ja yrittää vaikuttaa siihen,mahdollissus on vain pieni,halun auttaa tappaa monelta,ilmamuutoksella on keksitty tehdä rahaa,suomikin nostaa veroja,päästömaksuja ,ehkä jopa ruuan hintaa,muka yritetään hillitä muutosta mutta missä on ne lisäkulu rahat,aivan muualla,meitä pieniä kuritetaan maksuilla muka auttaa muutoksen ehkäisemisessä,se auttaminen pitäisi aloittaa todella korkealta ja kurittaa niitä,vai mitä olet Ulla mieltä 1300 konetta vie päättäjiä “ilmastokonfressiin”,minä tuskin paljoa voin auttaa,vaikka minulta kynittäisiin veroja kuinka paljon,toki minäkin saastutan,ajan omalla mossella jopa 5000km vuodessa se varmasti näkyy ilmassa mutta on pakko ajaa tai sitten kävellä,minusta on mukava,entisenä kainuun valon miehenä,nähdä,että loiste ottaa muutoksen tosissaan mutta ei loisteen mahdollisuuskaan ole kuin mitätön,kun ajattelen sähkölaskun veroja,taitaa kohta yli puolet mennä ja mihin ne menee,ei ainakaan ilmastomuutoksen ehkäisyyn,vahinko kun ei koskaan tavattu,Ulla,koska olen ollut eläkkeellä jo 7v,olisi ollut mukava joskus raatata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial