Sähköä selkokielellä – osa 5. pääsulakekoko

Sähköä selkokielellä Musti ja Veera

Sähköä selkokielellä on Loisteen energialähettiläiden, Sami Jauhojärven ja Veera Malisen katsaus sähköalan monimutkaiseen maailmaan. Jaksossa 5. pohditaan mitä tarkoittaa pääsulakekoko.

Tavoitteemme on kertoa sähköstä helpolla tavalla, ilman turhaa jargonia. Kun seuraavan kerran teet esimerkiksi sähkösopimusta, se ei toivottavasti tunnu enää niin hankalalta. Tervetuloa katsomaan Sähköä selkokielellä!

Pääsulakekoko – mitä se tarkoittaa?

Pääsulakekokosi määrittelee, kuinka paljon taloutesi voi kuormittaa sähköverkkoa yhtä aikaa. Jos kotisi pääsulakekoko on liian pieni kuormitukseen nähden, saattaa pääsulakkeen läpi kulkea niin suuri sähkövirta, että sulake palaa ja tällöin ainakin osa liittymästäsi jää sähköttömäksi.

Esimerkiksi sähköauton lataaminen yhtäaikaisesti paljon sähköä käyttävien laitteiden kanssa voi aiheuttaa tilanteen, jossa sähköliittymäsi koko ei enää riitä ja sulakkeet palavat. Vastaan voi siis tulla myös tilanne, jossa liittymän koon suurentamista kannattaa harkita.

Pääsulakekokoa voi siis muuttaa, jos siihen on tarvetta. Sulakekoon muutokseen tarvitset sähköurakoitsijan apua. Löydettyäsi sopivan urakoitsijan, hän kartoittaa tarpeen liittymän suurentamiseen ja ohjeistaa miten asian kanssa kannattaa edetä. Lisätietoja saat helpoiten omasta verkkoyhtiöstäsi.

Mikä on sulake?

Sulakkeella suojellaan sähkölaitteiden käyttäjiä vaaratilanteilta ja estetään sähköjohtojen ylikuumeneminen, joka saattaisi aiheuttaa tulipalon. Sulake estää siis virran kasvamisen liian suureksi. Sulakkeen sisällä on ohut metallilanka, joka sulaa poikki ja katkaisee virtapiirin silloin, kun sulakkeen läpi kulkeva sähkövirta ylittää sulakkeelle asetetun rajan.

Syynä virtapiirin katkaisulle, joka aiheuttaa sähkökatkon, voi olla esimerkiksi ylikuormitus tai rikki mennyt sähkölaite. Ennen kuin rikkoutunut sulake vaihdetaan toimivaan, tulee selvittää syy rikkoutumiselle ja tehdä tarvittavat korjaukset.

Nykyään yhä useammin on käytössä automaattisulakkeita, joita ei vaihdeta vaan ne vain “napsautetaan” tarvittavien korjausten jälkeen takaisin päälle.

Mikä on ampeeri?

Ampeeri on virran yksikkö. Sähkövirtaa syntyy, kun jokin sähkölaite kytketään päälle. Mitä suuremman virran laite tarvitsee sähköverkosta, sitä suuremman tehon se kuluttaa. Kodin sähköpäätaulussa tavanomaisimmat sulakkeet ovat 10 A*:n ja 16 A:n sulakkeita. *A= ampeeri

Share

12 Responses

 1. Hei! Nämä opastukset ja nuo videot ovat oikein mukavia, mutta liian äänekäs taustamusiikki häiritsee. Vähentäkää musiikin voluumia, niin kaikki on kunnossa. Kiitos!

  • Hei Paula,

   kiitos palautteestasi! Otamme sen huomioon jatkossa.

   Mukavaa kevättä,

   Sanna Loisteelta

 2. No minkä kokosen liittymän se sähköauton lataaminen vaatisi. Pärjääkö 3x25A liittymällä.

  • Hei Erkki!

   Yleensä 3 x 25 A pääsulakekoko riittää. Kysymykseesi ei kuitenkaan ole antaa yhtä ainoaa oikeaa vastausta vaan jokaisen kiinteistön tilanne on tutkittava erikseen. Kuten videolla 3 Mustille totean, aika monta seikkaa pitää selvittää ennen kuin “lataustöpselin tökkää seinään”. Tähän selvittelyyn tarvitset avuksesi sähköalan ammattilaisen.

   T:Veera Loisteelta

 3. Hienoa, että Ylläpidätte myös Tällaista Blogia, jotta myös Ihmisillä, joilla esim. Luki, Keskittymis, tai muukin Rajoite, Pystyvät näihin Perehtymään, eli onkohan muillakin Sähköyhtiöillä Blogia Samalla Ideologialla ja jos ei, Kannattaisi ruveta Ylläpitämään ja täytyypä Perehtyä Blogiin joskus Syvällisemminkin ja Muistakaa Aina Tarvittaessa, Käyttää Apunanne vaikkapa Kehitysvammaliittoa http://www.kehitysvammaliitto.fi FDUV:eetä http://www.fduv.fi Autismisäätiötä http://www.autismisaatio.fi ja Vastaavia Vammaisjärjestöjä, niin Selkeää Kieltä, kyllä saatte Aikaiseksi, eikä tuo Äänenvoimakkuus, ole mikään Paha ja Sokean Käyttäjän Kannaltahan onkin se Ääni Tärkein ja ainakin tämän Videon Perusteella, saa Puheenkin Varassa melko Hyvin Juonesta Kiinni ja Selitetäänkin Kirjoitettua Versiota Entistäkin Selkeämmin. Jos jokin Muu Sähköyhtiö, Esittääkin joskus Halvempaa Tarjousta, tuleekin Vastakysymyksenä, Ylläpitävätkö Tämäntapaista Selkokieliblogia.

  • Kiitos mukavasta palautteesta! On ilo kuulla, että blogimme on onnistunut ja helppo lukea. Juuri siihen olemme pyrkineet.

   Mukavaa kevään jatkoa!

   Terveisin, Sanna Loisteelta

 4. Yhtähyvin kiinteistössä esim kerrostalo, rivitalo ymv. voi myös olla liian iso pääsulake. Tästä johtuen perusmaksun kautta tulee maksettua liikaa. Tälläisiä tapauksia on varsinkin kerrostaloissa joissa on vain 1 päämittari ja osakkailla on ns. alamittari. Huippukulutukset saa kätevästi sähkösiirtoa myyvän palvelusta.

  • Hei Paavo!

   Onneksi pelkkä kiinteistön mittaus ja sen alla olevat ns. alamittaukset ovat poistumassa käytöstä, koska jokaisella kuluttajalla pitäisi olla mahdollisuus ostaa sähkönsä mistä haluaa.

   Yleensä kiinteistön pääsulake ei vaikuta kerros- tai rivitaloissa asuvien sähkölaskuihin, vaan jokaisessa huoneistossa on oma mittaus oikean kokoisine sulakkeineen ja perusmaksuineen.

   T:Veera Loisteelta

   • Kyllä vaikuttaa taloyhtiön perusmaksuun, silloin kun on yksi liittymä/käyttöpaikka. Jos taloyhtiön pääsulake on esim 125 amppeeria ja pärjätään 63 ampeerilla, niin perusmaksu on kyllä silloin aikapaljon edullisempi. Vuositasolla säästö jo huomattava. Milloin muutos on tulossa että kaikille tulee oma mittaus? Luulempa että suurinosa taloyhtiöistä ei tätä tiedä.

    • Hei Paavo!

     Suomessa on vielä vanhoja taloyhtiöitä, joiden sähköjärjestelmä pitäisi uusia. Sinä taidat asua juuri tällaisessa taloyhtiössä ja olet oikeassa perusmaksuistanne. Teillä pääsulakekoko tarkoittaa samaa kuin käyttöpaikan sulakekoko ja laskutus menee sen mukaisesti.
     Näissä em. taloyhtiöissä taloyhtiö siis ostaa kaiken sähkön yhdeltä myyjältä ja myy sen edelleen asukkaille, joko takamittauksilla mitattuna tai arvioimalla laskutettuna. Tämä käytäntö ei anna mahdollisuutta yksittäiselle asiakkaalle kilpailutukseen eikä aina myöskään motivoi sähkön säästöön.

     Sähköjärjestelmän uusimisen ja mittalaitteiden asennuksen jälkeen taloyhtiönne asukkaat voisivat aidosti kilpailuttaa sähkönsä. Yleensä sähkötöiden muutostyöt lankeavat tavalla taikka toisella asukkaiden maksettaviksi.

     T:Veera Loisteelta

 5. Aluksi kerrottiin, että on selkokielellä ja sitten jo heti sana jargoniaa, joka on meille monelle täysin vieras ja myös tuntematon sana! Mitähän se oikein tarkoittaa ns. kansankielellä selkoa?

  • Hei, kiitos erittäin osuvasta kommentista! Jutun kirjoittajana voin todeta, että jargon on juurikin kaikkea muuta kuin selkokieltä. Jargonilla tarkoitetaan jonkin ryhmän tai yhteisön ammatti- tai erikoiskieltä. Tuo kieli on useimmiten ulkopuoliselle vaikeaselkoista eikä sitä voi ymmärtää. Energia-alalla tällaista kieltä käytetään paljon. Meillä on tarkoituksena nyt ja tulevaisuudessa avata asioita selkokielellä eli selittäen nämä vaikeasti ymmärrettävät asiat kansantajuisesti.

   Terveisin,

   Sanna Loisteelta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial