Sähköä selkokielellä – osa 6. pientuotanto

Sähköä selkokielellä Musti ja Veera

Sähköä selkokielellä on Loisteen energialähettiläiden, Sami Jauhojärven ja Veera Malisen katsaus sähköalan monimutkaiseen maailmaan. Nyt julkaistavassa jaksossa 6. tutustumme siihen, mitä tarkoittaa pientuotanto eli sähkön tuottaminen itse.

Tavoitteemme on kertoa sähköstä helpolla tavalla, ilman turhaa jargonia*. Kun seuraavan kerran teet esimerkiksi sähkösopimusta, se ei toivottavasti tunnu enää niin hankalalta. Tervetuloa katsomaan Sähköä selkokielellä!

*Jargon tarkoittaa jonkin ryhmän tai yhteisön ammatti- tai erikoiskieltä. Tuo kieli on useimmiten ulkopuoliselle vaikeaselkoista eikä sitä voi ymmärtää.

Energialähettiläämme Sami jauhojärvi ja Veera Malinen avaavat pientuotannon saloja.

Kuka on sähkön pientuottaja?

Jos tuotat sähköä itse, olet sähkön pientuottaja. Sähköä voit tuottaa esimerkiksi aurinkovoimalla, tuulella, biokaasulla tai vedellä.

Pientuotannolla saatat tuottaa sähköä enemmän kuin tarvitset omaan käyttöön. Silloin voit myydä niin kutsutun ylijäämäsähkön takaisin osalle sähköyhtiöitä. Tarkista mahdollisuus omalta sähköyhtiöltäsi.

Loisteella tämä onnistuu, kun teet pientuotantosopimuksen. Maksamme sähköstä spot- eli pörssisähkön tuntihinnan, tunneittain tuotetun sähkön määrän mukaan. Sen jälkeen vähennämme summasta välityspalkkion eli marginaalin. Valikoimastamme löytyy myös avaimet käteen -aurinkopaneelipaketit, jos haluat ryhtyä tuottamaan itse sähköä.

Loisteen asiakas Jorma Kairimo ryhtyi sähköntuottajaksi hankkimalla aurinkopaneelit
Loisteen asiakas Jorma Kairimo hankki aurinkopaneelit ja tuottaa nyt sähköä itse.

Tarvitsenko sähkösopimusta ollenkaan?

Kyllä tarvitset. Hyvin harvoin itse tuotettu sähkö riittää ympäri vuoden. Loisteen pientuotantosopimuksen lisäksi tarvitset siis sähkösopimuksen, jolla ostat oman pientuotantosi lisäksi tarvittavan sähkönkäytön. Pientuotantosopimuksen lisäksi voit valita vapaasti oman sähkösopimuksesi tyypin. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm.

  • Loiste Spot, joka perustuu pörssisähkön hintaan ja on voimassa toistaiseksi
  • Loiste Puhdas, joka on vihreää sähköä ja määräaikainen sopimus

Kun sinulla on sekä sähkönmyynti- että ostosopimus Loisteen kanssa, voit itse tuotetun ylijäämäsähkön myyntituloilla suoraan pienentää omaa sähkölaskuasi. Laskun saat koontilaskuna, jossa on eritelty myymäsi ja ostamasi sähkö. Omaa kulutustasi ja tuotantoasi voit seurata Oma Energia –palvelussa.

Koska ylijäämäsähkön myynti on mahdollista?

  1. Sähkönkäyttöpaikassa eli kotona tai yrityksessä, tulee olla kaksisuuntainen mittari, joka mittaa kulutuksen ja sähköverkkoon syötetyn sähkön
  2. Verkkoyhtiön pitää pystyä lähettämään tiedot automaattisesti eteenpäin
  3. Pientuotantojärjestelmä, esim. aurinkopaneelit, tulee olla liitettynä yleiseen sähköverkkoon
  4. Sinulla on voimassa oleva pientuotannon verkkopalvelusopimus oman sähköverkkoyhtiösi kanssa

Lisäksi tarvitaan tieto siitä, oletko arvonlisäverovelvollinen pientuottaja. Tyypillisesti omakotitaloon sähköä tuottava henkilöasiakas ei ole arvonlisäverovelvollinen. Jos olet arvonlisäverovelvollinen pientuottaja, niin laskulla olevaan hyvitykseen lisätään sähköenergiasta arvonlisävero. Jos haluat tarkistaa asian omalta kohdaltasi, lisätietoa löydät verottajalta.

Harkitsetko pientuottajaksi ryhtymistä?

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial